
Už naše babičky věděly, že ovocné a zeleninové šťávy zlepšují celkovou imunitu a mají dobrý vliv na pleť, nehty, vlasy a hlavně se po nich člověk cítí lépe. Sklenice džusu po ránu, dokáže dodat tělu potřebnou energii a sílu, také slouží na jaře k detoxikaci organismu. K tomu, aby si člověk mohl ovocný nebo zeleninový džus dopřát, slouží kvalitní odšťavňovače. Existují jednohřídelové, dvouhřídelové, odstředivé, mechanické nebo šnekové. Který je ten nejlepší? To si ukážeme v dnešním žebříčku, informujícím o tom, jaké jsou nejprodávanější odšťavňovače. Podle recenzí a názorů odborníků, zhodnotíme možnosti každého daného výrobku a ukážeme, jak se v odšťavňovačích vyznat.
PŘED NÁKUPEM ODŠŤAVŇOVAČE SI UJASNĚTE:
- Jaké ovoce a zeleninu chcete použít? (některé malé bobule a listovou zeleninu nebo bylinky, odšťavňovače neumí kvalitně zpracovat)
- Jak často budete chtít odšťavňovač používat? Každý den nebo jen jednou za měsíc?
- Kolik tekutin denně potřebujete?
- Budete pít šťávu hned nebo ji chcete uchovat v ledničce během dne?
- Máte v plánu tvořit kromě šťávy i pyré, různé kašičky, máslo, zmrzlinu, lisovat oleje?
- Inspirujte se. Například se podívejte, jaké jsou nejprodávanější odšťavňovače. Získáte přehled o trhu a jeho cenách.
DRUHY ODŠŤAVŇOVAČŮ:
- Odstředivé – tvoří se šťáva s pěnou, obsah rychle oxiduje, musí se ihned spotřebovat, tento výrobek docela špatně zpracovává bobule, bylinky nebo listovou zeleninu.
- Šnekové – pracují na bázi jednohřídele, jemně rozmělňuje suroviny, vymačká kvalitně šťávu do poslední kapky. Kvalitně zpracovává ovoce, zeleninu, bylinky i bobule.
- Dvouhřídelové – pracuje na bázi dvou hřídelí, nevýhodou pro netrpělivce může být: složité rozložení, čištění i skládání zpět, větší výkon. Zpracování surovin je o něco složitější – dokonale odšťavňuje bylinky a listové suroviny (s mrkví a jablky a jinými měkkými plody má trošku problém).
- Mechanické – tento ruční výrobek slouží pro občasné odšťavňování, hodí se na cesty.
PÁR RAD A TIPŮ NA SPRÁVNÉ ODŠŤAVŇOVÁNÍ:
Žádný výrobek není úplně dokonalý. Záleží na druhu ovoce nebo zeleniny, zralosti, dužnině, velikosti plodu, kolik má v sobě vody. Například (ananas, mango a kiwi, broskve, meruňky a jiné peckovité plody) rychle zanesou a zašpiní sítko, tím ho ucpou – proto u tohoto ovoce volte jednohřídelové šnekové odšťavňovače, stejně tak u lesních plodů.
S listovou zeleninou si poradí dvouhřídelové výrobky, odstředivé nepoužívejte. S ovocem jako je: rybíz, angrešt, hrozno si poradí šnekové odšťavňovače nebo dvouhřídelové lisy. Na nízkých otáčkách vzniká šťáva výraznější, obsahuje kousky dužniny, dá se uchovat v ledničce během dne, má málo pěny. Šťáva vytvořená na vysokých otáčkách má pěnu, musí se spotřebovat hned a chutná méně výrazně.
Dnes se běžně v domácnostech lisuje olej ze sezamu, konopí, slunečnic, lnu, a jiných zdravých plodin. Lidé se naučili používat odšťavňovače k výrobě ovocných i zeleninových šťáv, podkladů pro omáčky, ovocných přesnídávek, zmrzlin a jiných chutných věcí. Věnujte pozornost všem informacím o výrobku, než si ho koupíte, přečtěte si recenze, názory, rady, doporučení a nebojte se zeptat výrobce nebo prodejce na cokoli, co vás zajímá.